• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

66. Müzayede "Anılar ve İmzalar II"

Şiirler, İmzalı Kitaplar, İlk Baskı Kitaplar, Mektuplar, Fotoğraflar, Kartpostallar, Afiş,

Currency Converter:
  • Kategori: Efemera
Lot: 55 » Efemera

İSTANBUL ŞEHREMANETİ FİSKAL PUL TASARIMI Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli madalyası olan İstiklâl Madalyası’nın tasarımcısı MESRUR İZZET İMZALI 26 x 36 cm.

MESRUR İZZET BEY (1873 - 1952)

Mesrur İzzet Bey 6 Mayıs 1873 tarihinde Bosna - Hersek’te orada doğmuştur. Emirgan Rüştiyesi’nden sonra 1886 yılında Tıbbiye İdadisi’ni bitirmiş ve Tıbbiye Mülkiyesi’ne başlamıştır. 1889 yılında Tıbbiye’den ayrılarak Sanayi-i Nefise-i Hümâyûn’un Heykeltraşlık bölümüne girmiştir. 1894 yılında mezuniyet sınavları için hazırlanan heykeller büyük İstanbul Depremi’nde kırılmıştır. Tekrar edilen sınav sonrası birinci derecede Heykeltraş Diploması almış ve bir kıta altın  Maarif Madalyası ve bir kıta Sanayi Madalyası ile ödüllendirilmiş, ayrıca 4 yıl süre ile 4000 krş. aylıkla Paris’e öğretim için gönderilmesine karar verilmiştir. Annesinin hastalığı sebebi ile Paris’e gitmesi mümkün olmamıştır. Bunun üzerine Yıldız Çini Fabrikası’na (Porselen Fabrika-i Hümâyun’u) atanmıştır.

Yıldız Porselen Fabrikasında Modelci Yardımcısı olarak göreve başlamış ve zaman içinde mezkûr işletmenin Müdürlüğüne kadar yükselmiştir. 1914 yılında Müdür oluşunun ardından Çinicilik Mektebi’ni kurmuştur. Sultan Abdülhamit’i ziyarete gelen Alman İmparatoru Wilhelm II.’ye Yıldız Fabrikasında üretilmiş vazolar hediye edilmiş, bizzat kendi tarafından yapılmış bir vazoyu da ayrıca İmparatora hediye etmiştir.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli madalyası olan İstiklâl Madalyası’nın tasarımcısı olması bile kendisinin Türk heykel sanatı içinde seçkin bir yer almış olmasını gerektirir düşüncesindeyiz.

Detaylar
Lot: 84 » Efemera

TÜRK SİNEMASININ ve SANAT CAMİASININ EN ÖNEMLİ İSİMLERİNİN YER ALDIĞI İMZALI DEFTER.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın başlatmış olduğu 1978 yılındaki grev için Türk Sineması’nın ve sanat camiasının en önemli isimlerinin ıslak imzalarıyla görüşlerini yazdığı grev defteri. Defterde Türkan Şoray, Kemal Sunal, Tarık Akan, Erol Büyükburç, Atıf Yılmaz, Eşref Kolçak, Nazan Şoray, Firuzan, Müjdat Gezen gibi isimlerin grev için yazdığı destek mesajı ve imzaları bulunmaktadır.

Detaylar
Lot: 106 » Efemera

HAMİT FENDOĞLU (1919 - 1978) Adana Ceza Evinde iken Yazdığı 1961 Tarihli Mektup.

Hamid Fendoğlu  27 Mayıs Darbesi'nden sonra, gösterilere katıldığı, Demokrat Parti'yi desteklediği için dava açıldı. Sonra savcıya karşı Bayar ve Menderes'i savunduğu için suçlama maddesi değiştirilip, idamla yargılandı. 17 Nisan 1978 tarihinde kendisine posta yoluyla gönderilen bombalı bir paketin elinde patlaması sonucu, gelini ve iki torunuyla birlikte Malatya'da hayatını kaybetti.

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 2
sonraki