• Cancel
    Filter
Filter

61. Müzayede Kitap

OSMANLICA VE TÜRKÇE KİTAPLAR, İSTANBUL VE İZMİR İLE İLGİLİ KİTAPLAR, NADİR SÖZLÜKLER, OSMANLI VE TÜRKİYE İLE İLGİLİ KİTAPLAR

Currency Converter:
  • Category: Tıp Tarihi
Lot: 283 » Tıp Tarihi

PHARMACOPOEA CASTRENSIS OTTOMANA. PHARMACOPÉE MILITAIRE OTTOMANE C[arl]. A[mbrois]. Bernard, Imprimerie de Henri Cayol, Constantinople, 1844. iv, 161, [3] s.

Dr. Carl Ambrois BERNARD; Avusturyalı olup, Sultan II. MAHMUD’un özel daveti le 1838 yılında İstanbul’a geldi. Osmanlı’da ilk ADLİ OTOPSİYİ 1843’de gerçekleştirdi. Tıp Fakültesini kurdu ve geliştirdi. Henüz 36 yaşında iken 1844’de vefat etti. Beyoğlu St. Marie Draperie Kilisesinde defnedildi.

Cayol Matbaası basımı nadir bir kitap...

Details
Lot: 333 » Tıp Tarihi

TRAVELS IN TURKEY, EGYPT, NUBIA, and PALESTINE IN 1824, 1825, 1826 and 1827, R[ichard]. R[obert]. Madden, Carey & Lea, Philadelphia, 1830. 2 cilt: xii, [13-] 250 s; vi, [7-] 236 s, ex-library, 20 x 12 cm, karton ciltlerinde.

Tıp tarihimiz açısından önemli bir seyahatname...

Çok geniş bir yelpazadeki etnoğrafik, tarihsel, tıbbi ve güncel konularda bilgi veren 41 mektuptan oluşmaktadır. Bunlar önemli mevkilerde bulunan kişilere hitaben yazılmıştır. Madden İrlandalı bir hekimdi. Kitapta İstanbul’da tıp ilminin bulunduğu konum, harem, esir pazarı, hukuk sistemi, esrar kullanımı, salgın hastalıklar, İstanbul’un nüfusu, Sultan’ın huzuruna kabul töreni, Ortadoğu’ya gelecek seyyahlara tıbbi açıdan tavsiyeler gibi birçok ilginç konuya yer verilmektedir. İzmir için de özel bir bölüm ayrılan kitapta Mısır ve Filistin’e geniş yer ayrılmıştır. Atabey 748, Blackmer 1056

Details
Lot: 473 » Tıp Tarihi

SECHZEHN JAHRE ALS QUARANTÄNEARZT IN DER TÜRKEI, Lamec Saad, Dietrich Reimer (Ernst Vohsen), Berlin, 1913. vii, 339 s. metin dışında 16 fotoğraf, kitabın sonunda 1 katlanır harita, 24 x 16 cm, karton cildinde.

Bir Marûni hekimin Osmanlı dönemine ait hatıraları...

19. yüzyılın son kolera salgını ve Doğu’da uygulanan karantina. Lübnanlı bir Marûni olan Lamec Saad (1852-1931) 10 yaşındayken evlatlık olarak Almanya’ya götürüldü. Würzburg’da tıp eğitimi aldı (1878-1880). 1880 yılında İstanbul’a geldi. Hotel Pesth’e yerleştikten sonra Alman Hastanesi’nde asistan hekim olarak çalışmaya başladı. Görevi dışındaki zamanlarını Péra’daki Della Suda, Galata’daki Modella ve İstanbul tarafındaki Kirkor Efendi eczanelerinde geçirdi. Yabancı doktorların imparatorluk topraklarında doktorluk yapması Mektebi Tıbbîye’nin açtığı sınavı kazanmalarına bağlıydı. Saad, bu sınava girip kazandı ve böylece imparatorluğun birçok noktasına yayılan 16 yılı karantina doktoru olmak üzere 30 yıl sürecek ve görev ve yaşam serüveni başladı. İran sınırındaki Hanikin’den Trabzon’a, Erzurum’dan Yafa’ya, Çatalca’dan Konya’ya kadar birçok yerde görev yapan Saad’ın kitabı o günlere dair birçoğu tıp tarihimizle ilgili birçok ilginç olaya tanıklık etmekte ve dilimize kazandırılacağı günü beklemektedir.

Details
previous
Go to Page: / 1
next